biografie ◄  boeken  filographie   scŤnes ◄   beelden    schilderijen  

 


 

Deze publicatie is een eerbetoon aan de in 2011 overleden kunstenaar. Jan Sierts Wierenga. Hij hoorde tot de Noordelijke schilders en stu-deerde af aan Academie Minerva bij Diederik Kraaipoel.
Jan Sierts Wierenga onderzocht op een filosofische manier de schilder-kunst en de ruimte tussen de verschillende stijlen. Hij combineerde dit met ideeŽn uit maatschappij en wetenschap. ďMisschien kunnen we via de directe betekenissen van kleuren, lijnen en vormen beter achterhalen hoe we de wereld begrijpen, en onszelf en wat ons omringt hierdoor verbeteren. Schilderen geeft ons een perspectief om problemen op te lossen en op een vrolijker manier te kijken naar het toekomstbeeld dat wij in de schilderijen stoppen en weer herkennen. De lijnen, kleuren en vormen gaan op het doek een eigen leven leiden. Het schilderij treedt met lichtsnelheid in een flits in ons hoofd, sneller dan een ruimtelijk driedimensionaal object. Het schilderij is een verwerkte opvatting van waar wij mee bezig waren. Schilderijen zijn formules, dichtbij de weten-schap en natuurkunde die ons vertellen dat heelal en materie uit een punt ontstaan zijn, uit het niets, en dat het grootste deel van de materie bestaat uit leegte. Net als onze ideeŽn heeft deze geen materiŽle omvang. Daardoor kunnen wij via ideeŽn in schilderijen een binding tot stand brengen met de materie. En via ons en onze ideeŽn denkt de materie, immers, ook wij bestaan uit materie, via ons brengt de materie ideeŽn voort en schilderijen, producten van denkende materie, en het heelal.Ē
De schilderijen van Jan Sierts Wierenga vormen een waardevolle bij-drage aan de hedendaagse beeldende kunst. De publicatie Jan Sierts Wierenga schilderijen bevat afbeeldingen van 100 schilderijen en is als e-boek en gedrukte versie verkrijgbaar bij Uitgeverij Filograph.
 


        
 
     


 

isbn/ean e-book 978-90-77913-16-1
isbn/ean gedrukte versie 978-90-77913-17-8

  

 
terug naar boven ◄